Spanje wil strengere controle illegale tonijn

De grote doorvoerhavens in de Europese Unie zoals Rotterdam voeren onvoldoende controle uit op de import van illegaal gevangen tonijn. Dat vindt de grote Spaanse tonijnvloot en conservenindustrie, die klaagt dat zij oneerlijke concurrentie ondervindt van de illegale, ongemelde en ongereglementeerde (IUU-)tonijn uit Azië.

Door: Steven Adolf 21 november 2014, De Volkskrant

De Spaanse minister van visserij Garcia Tejerina wil dat de controles op de certificaten net zo streng zijn als de controles in de Spaanse havens.

De Nederlandse douaneautoriteiten, die de controle op de certificaten uitvoeren in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meent in een reactie dat de Spaanse klachten onterecht zijn. De NVWA laat echter weten dat zij de Spaanse kritiek serieus neemt en de IUU-controles ‘constant’ verbetert en optimaliseert.

De klachten worden gedeeld door de internationale milieuorganisatie Environmental Justice Foundation (EJF). ‘Buiten Spanje wordt de controle op de IUU-certificaten voor tonijn met aanzienlijk minder mensen en middelen aangepakt’, aldus EJF-medewerker Alberto Martin. Terwijl in Spanje de afgelopen jaren een duizendtal verdachte importcertificaten nader werden onderzocht is dit in andere belangrijke EU invoerlanden aanzienlijk minder, aldus Martin. Volgens cijfers van de NVWA worden jaarlijks tussen de acht- en negenduizend vangstcertificaten bij de Nederlandse douane aangeboden. In 2013 zijn 47 weigeringen van tonijn uit Ghana geweest en lopen er vijf verificatieprocedures.

Omstreden
Inmiddels hebben Sri Lanka, de Filippijnen, Papua New Guinea en Korea een gele kaart van de EU gekregen omdat zij te weinig actie ondernemen tegen illegale tonijnvisserij

De Spaanse klachten stonden centraal op het eerder deze week gehouden nationaal congres van de Spaanse tonijnconservenindustrie. De uitvoering van het Europese certificaat tegen IUU import is al sinds de invoering in 2010 omstreden. Er zou makkelijk met de papieren geknoeid kunnen worden. ‘Er komt nog steeds IUU-tonijn uit Azië de EU binnen’, aldus Julio Morón van de Spaanse tonijnvloot OPAGAC. ‘Dat vindt plaats in de overige grote invoerhavens van de EU.’ Rotterdam is een belangrijke doorvoerhaven voor tonijn, zowel ingeblikt als ingevroren.

Inmiddels hebben Sri Lanka, de Filippijnen, Papua New Guinea en Korea een gele kaart van de EU gekregen omdat zij te weinig actie ondernemen tegen illegale tonijnvisserij. Cambodja, Belize en Guinea kregen zelfs een handelssanctie opgelegd.

Lees verder:
Volkskrant