Uit de keuken van Good Fish: oosterse makreel uit de oven

Wat te doen met verse makreel? Deze vis is gezond en duurzaam. Makreel wordt vaak gerookt, maar heel veel gerookte makreel eten is niet zo gezond omdat je dan snel aan je zouttax zit.

Gelukkig kun je nog meer met makreel: rauw marineren (ceviche) of bakken. Het nadeel van bakken van deze vis is de behoorlijk penetrante geur die dit geeft. Dat is gelukkig niet het geval met het volgende gerecht, waarbij de makreel in de oven gaar wordt.

Eigen recept van Christine Absil, bedenker van de viswijzer

Nodig voor 4 personen:

  • 8 verse makreelfilets
  • 2 cm (of meer) verse gemberwortel
  • 6 limoenblaadjes
  • 2 geperste knoflooktenen
  • 1 verse rode peper
  • Ketjap manis (zoet)
  • Ketjap asin (zout)
  • limoensap

Maak een marinade van de zoet en zoute ketjap, limoensap, geraspte gemberwortel, geperste knoflook en fijngesneden rode peper. De hoeveelheden van deze ingrediënten kun je naar smaak aanpassen. Laat de makreelfilets in een ovenschotel minimaal een half uur in dit mengsel marineren. Steek de limoenbladeren her en der tussen de filets. Laat de schotel in de oven bij 180 graden in ongeveer 20 minuten gaar worden. Eventueel halverwege de marinade over de vis herverdelen.

Smakelijk eten!

Christine Absil