Chefs ruimen het strand én menukaarten op

Op maandag 13 augustus ruimen chefs van Euro-Toques samen met 150 thuischefs het strand van Katwijk tot Noordwijk op tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. De opruimactie is de aftrap voor Euro-Toques chefs om zich komend jaar in te zetten als ambassadeur voor Goede Vis op menukaarten. Dat dit nodig is, bleek al uit eerder onderzoek door milieuorganisatie Good Fish Foundation: op 81% van de menukaarten in de horeca was ‘rode’, niet-duurzame vis te vinden. Met hun actie hopen de chefs dat meer collega’s hun voorbeeld gaan volgen om enkel duurzame vis te serveren. 

Alle meelopende chefs zijn lid van Euro-Toques Nederland, de vereniging van professionele koks en restaurateurs. Restaurants aangesloten bij Euro-Toques werken met duurzame-, eerlijke- en streekproducten. “De overeenkomst in doelstellingen tussen Euro-Toques en Good Fish Foundation (GFF) was zo sterk dat een samenwerking snel op poten was gezet”, aldus Rob Franken, secretaris van Euro-Toques die zelf ook meeloopt met de strandopruimactie.

De etappe van Katwijk tot Noordwijk is één van de 30 etappes van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Tijdens de etappe op 13 augustus zal er een stuk strand van 3,3 km schoongemaakt worden tussen Katwijk en Noordwijk. Het bestuur en diverse chef-koks van EuroToques helpen met nog eens 150 thuischefs het strand schoonmaken. Aan de start van de etappe zullen alle deelnemers één levensgrote vis vormen om meer aandacht te vragen voor schone menukaarten en schone zeeën.

De actie is onderdeel van het horecaprogramma ‘Chefs voor Goede Vis’ van Good Fish Foundation. Dit programma is sinds 2017 actief en heeft als doel om in 2020 50% minder rode vis in de horeca te bereiken. Restaurants die aangesloten zijn bij het programma serveren geen ‘rode’ vis van de VISwijzer. Zij krijgen van Good Fish Foundation voorlichting over de inkoop van duurzame vis en kunnen deelnemen aan diverse evenementen en workshops.