Lancering Kennisplatform Rivierkreeft.nl: Exoot uit de sloot

Veenendaal, 14 november 2018

 

De Amerikaanse rivierkreeft verovert het Nederlandse oppervlaktewater.. Het is een exotische soort die tot steeds meer problemen en dus ook vragen leidt: hoe groot is het probleem voor de waterkwaliteit? Moeten we ze bestrijden? En hoe kunnen we dat dan doen? Ze zijn toch lekker om op te eten? Waarom gaan we ze dan niet allemaal opvissen?

Het is daarom de hoogste tijd Om alle initiatieven en onderzoeken die gedaan zijn bij elkaar te brengen en kennis uit te wisselen. Milieuorganisatie Good Fish Foundation (GFF) heeft samen met de visserij-organisatie netVISwerk en Wageningen Environmental Research het initiatief genomen om alle belanghebbenden, zoals de binnenvissers, waterbeheerders, landeigenaren, sportvisserij, kennisinstellingen en natuurorganisaties bij elkaar te brengen op het kennisplatform Rivierkreeft.nl.

Het kennisplatform voorziet een breed publiek van de nodige informatie. Ieder die het beestje op straat ziet lopen, kan niet alleen uitzoeken welke rivierkreeft het is maar weet ook waar hij het beestje kan registreren. Ook kun je informatie vinden over de wet- en regelgeving en waarom je niet zomaar op rivierkreeften mag vissen. Het belangrijkste doel van het platform is om informatie over het voorkomen en de impact van exotische rivierkreeften te bundelen en te delen. terreinbeheerders, en beroeps- en sportvissers. Uiteindelijk willen wij gezamenlijk werken naar naar mogelijke beheerstrategiëen.

Voor meer informatie, neem contact op met:

Maud Veraar: Maud@goodfish.guide of Irene Kranendonk: irene@goodfish.guide

Het platform Rivierkreeft.nl is onderdeel van het project ‘Rivierkreeft uit de rivier’, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).