Maand van de illegale visserij – normaal of illegaal?

Wereldwijd vormen visserijen een belangrijke bron van voedsel en werkgelegenheid. Door overbevissing is huidige stand van veel vissoorten zorgwekkend. Een belangrijke oorzaak van overbevissing is de illegale, ongetelde en ongereglementeerde visserij (IUU), die jaarlijks naar schatting 20 procent van de wereldvangst opmaakt. Dit komt neer op 11 tot 26 miljoen ton gevangen vis wereldwijd. Daarbij leidt dit naar schatting tot een economisch verlies van 10 tot 23 miljard dollar wereldwijd.

Visserij van deze omvang in de illegaliteit is een bedreiging voor mens en milieu. Het vermindert de vangst van hen die zich wel aan milieuwetgeving houden. Daarbij ondergaat de vis die illegaal gevangen is niet dezelfde controles die belangrijk zijn voor voedselveiligheid. Vaak is illegale visserij ook gerelateerd aan schending van mensenrechten. Slavernij aan boord van vissersschepen komt helaas veel voor. Bijvoorbeeld op de schepen die de vis vangen voor het voer in de tropische garnalenkweek.

Ook de vis die wij in Nederland eten kan uit de illegale visserij komen. Een populaire vissoort als tonijn kan illegaal gevangen zijn en het kopen ervan kan dus bijdragen aan de illegale visserij. Met de feestdagen in aankomst, zullen wij bij Good Fish het meer hebben over de illegale visserij. Wij stellen bij populaire vissoorten de vraag: normaal of illegaal? Het zoveel mogelijk voorkomen van het kopen van illegaal vangst is een goede stap in de richting om ervoor te zorgen dat wij tijdens de feestdagen in de toekomst ook nog een heerlijk stukje vis kunnen eten!