Amerikaanse Rivierkreeft: verantwoord of niet?

Afgelopen zaterdag (30 maart) organiseerde Venster Wijkrestaurant Utrecht samen met milieuorganisatie Good Fish Foundation (GFF) en NetVISwerk een avond die in het teken stond van Amerikaanse rivierkreeften. Restaurant Venster organiseert deze avond een paar keer per jaar. Tijdens deze speciale editie hielden de kok Daniel en Margreet van Vilsteren (GFF) een praatje over de rivierkreeft. Maar bovenal genoot men van de rivierkreeft zelf. Die werd geserveerd Louisiana (USA) style: op lange tafels, schouder aan schouder de rivierkreeft pellen en vervolgens genieten.

Oorspronkelijk komt deze rivierkreeft uit Amerika, en staat dan ook bekend als de Amerikaanse rivierkreeft. De meeste rivierkreeft die dat in de Nederlandse supermarkten ligt, komt uit China of Amerika. De rivierkreeften die bij Venster gegeten werd, was gevangen in Nederland. In Nederland is de Amerikaanse rivierkreeft tegenwoordig veelvoorkomend en kun je zelfs spreken van een ware plaag. Ze zorgen voor allerlei problemen: oevers storten in, dijken worden instabiel, waterplanten verdwijnen en de waterkwaliteit gaat snel achteruit. In Nederland is er nu kleinschalige visserij op rivierkreeft en de levende rivierkreeft is bij uitstek een product dat de horeca als regionale lekkernij kan aanbieden. Nu is de vraag: is het wel verantwoord om de Amerikaanse rivierkreeft gevangen in Nederland op te eten?

De Amerikaanse rivierkreeft is een exoot en deze wil je niet in de Nederlandse wateren hebben. Vangen en opeten is dan een eerste reactie omdat dit kan leiden tot een win-win situatie voor iedereen. De kleinschalige Nederlandse visser verdient er een boterham mee en de plaag wordt aangepakt. Deze gedachte is vrij simpel maar klopt deze wel? Hier zijn de meningen over verdeeld omdat er nog niet veel bekend is over de Amerikaanse rivierkreeft. Good Fish Foundation heeft samen met NetVISwerk (belangenorganisatie van binnenvisserij) het initiatief genomen om alle belanghebbenden, zoals de binnenvissers, waterschappen, landeigenaren, sportvisserij, kennisinstellingen en natuurorganisaties bij elkaar te brengen om helder antwoord te krijgen of je de rivierkreeft nu wel of niet moet opeten om de Nederlandse natuur een handje te helpen.

Meer informative lees je op onze website rivierkreeft.nl.