World Oceans Dinner: Spectaculaire amuses met duurzame vis!

Op 8 juni was het World Oceans Day. Een dag waarop er wereldwijd aandacht werd gevraagd voor het welzijn van onze oceanen. Door de vraag naar duurzame vis te vergroten, zet Good Fish Foundation zich dagelijks in voor het behoud van onze oceanen. Ter ere van deze gelegenheid, organiseerden wij op 8 juni een World Ocean Dinner. We vroegen meesterchefs een spectaculair gerecht te bedenken met duurzame vis. En dat lukte perfect! Inspiratie opdoen? Bekijk hieronder de amuses.

Een uitgebreider verslag van deze avond vind je hier. Foto’s vind je via onze Facebook pagina

De avond begon met een aantal heerlijke amuses. Dit zijn ze allemaal op een rij!

Deze amuse van Zeeuwse Mosselen, gegratineerd met appelstroop en Zeeuwse kaas is gemaakt door Hans Everse. Het zal niet als verrassing komen dat Hans zich in het dagelijks leven bezig houdt met het promoten van Zeeuwse producten, o.a. als eigenaar van Zilt-E Ziltzaam lekker, een leverancier van Zeeuwse producten. Deze mosselen werden aangeboden door Adri&Zoon.

Deze Zeeuwse hangcultuur mosselen kunnen worden gevist zonder de bodem te verstoren. Mosselen eten algen die ze uit het water filteren en hebben hierdoor geen extra voeding nodig. Een erg natuurlijke kweek dus en daarom een duurzame keuze!

Amuse van Handgeraapte Coquille met Crème van Pastinaak, in Oloroso Sherry gewelde rozijnen en Beurre Noissette. Deze amuse werd voor ons bereid door chefkok en Good Fish Ambassadeur John Spruit en Ad Janssen, directeur van de GasteRhoon groep, waar o.a. Bellevue Groothoofd (Dordrecht) en het Kasteel van Rhoon onderdeel van uitmaakt.

Het opduiken van de coquilles met de hand is een hele selectieve manier van vissen waarbij er geen schade aan het leefgebied wordt veroorzaakt. Een duurzame keuze volgens de VISwijzer, waar handgeraapte coquille groen scoort!

Goede vis heeft niet veel nodig. Dit bewees chef Ad Janssen met zijn amuse van schelvis gegaard in truffelboter. Deze truffelboter werd gemaakt met verse zomertruffel, aangeboden door Mondo del Tartufo. De schelvis werd aangeboden door Volfood.

Het schelvisbestand staat er goed voor en is ruim binnen de biologisch veilige grenzen. De soort vind je nog niet vaak op het menu. Er wordt wel gericht op gevist, maar de vissoort wordt ook vaak bijgevangen tijdens visserij op de meer populaire kabeljauw en koolvis.

Deze Amuse Salade van Noordzee Krab met Ponzu en Watermeloen werd gecreëerd door Marcel van Lier. Hij is de Executive Chef van het sterrenrestaurant Latour. Dit restaurant bevindt zich in Grand Hotel Huis ter Duin, de locatie van het World Oceans Dinner 2019. Deze amuse werd ons aangeboden door Grand Hotel Huis ter Duin.

Noordzeekrab wordt net als schelvis vaak bijgevangen tijdens de visserij op andere vissoorten, maar er wordt ook gericht op gevist met potten. Dit is de beste vangstmethode voor krab, zowel voor de duurzaamheid als de kwaliteit.

 “Vegetarische reis door onze smaakpapillen”, zo heette het gerecht van meesterchef en Directeur Eigenaar van GasteRhoon Groep Ad Janssen en chef John Spruit Belangrijke smaakmaker bij dit gerecht zijn de verschillende bereidingswijzen, die voor een heerlijk verrassende amuse zorgden.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de vissoorten uit een black box. Tijdens de black box challenge konden de gasten vast genieten van verschillende heerlijke amuses. Nadat de chefs hadden bewezen dat zij ook onder tijdsdruk geweldige gerechten kunnen presenteren, […]

Reacties zijn gesloten.