World Oceans Dinner: Wat werd er gekookt?

Good Fish Foundation staat voor het behoud van onze oceanen door het vergroten van de vraag naar duurzame vis. Ter ere van World Oceans Day, organiseerden wij op 8 juni een World Oceans Dinner. We vroegen 10 meesterchefs een culinair gerecht te bedenken met duurzame vis. En dat lukte perfect! De avond begon spectaculair: drie koppels van topchefs moesten binnen een half uur een amuse bereiden met de vissoorten uit een black box. Tijdens de black box challenge konden de gasten vast genieten van verschillende heerlijke amuses. Nadat de chefs hadden bewezen dat zij ook onder tijdsdruk geweldige gerechten kunnen presenteren, vervolgden we de avond in de Keizerszaal van Grand Hotel Huis ter Duin. Hier genoten we van drie voorgerechten, een hoofdgerecht en verschillende nagerechten. Natuurlijk met vis! Zelfs in de bonbons was vis verwerkt. Benieuwd? Bekijk hieronder de gerechten!

Een uitgebreider verslag van deze avond vind je hier. Foto’s vind je via onze Facebook pagina.

Kabeljauwlever en zure haring

Deze met miso bereidde kabeljauwlever werd geserveerd met zure haring. Chef en oprichter van Fish Tales Bart Van Olphen creëerde dit gerecht speciaal voor deze avond. De vis werd ons aangeboden door FISH TALES by Bart van Olphen. Hartelijk dank daarvoor! Haring, een typische Nederlandse vis, kan met een gerust hart worden gegeten! Het haringbestand in de Noordzee wordt namelijk goed beheerd. Daarbij zwemmen haringen samen in grote scholen waardoor er vrijwel geen bijvangst is. Volgens recentelijk onderzoek is haring op het gebied van CO2-uitstoot één van de meest efficiënte voedingsbronnen!

Oosterschelde kreeft met asperges, crème hollandaise en zilte Zeeuwse wildpluk

Ook voor dit bijzondere gerecht werden veel Zeeuwse producten gebruikt. Chef Dennis Willems (chef en eigenaar Restaurant Morille) kent de Zeeuwse natuur op zijn duimpje en oogst daaruit, met zorg en mate, de beste ingrediënten. Voor ons World Oceans Dinner maakte hij een mooi gerecht met Oosterschelde kreeft, asperges, crème hollandaise en zilte Zeeuwse wildpluk. Bedankt Dennis voor het heerlijke voorgerecht en grote dank aan Adri & Zoon voor het mogelijk maken van dit gerecht!

Oosterschelde kreeft mag slechts enkele maanden worden bevist, namelijk vanaf de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. De bevissing van de kreeft is dus beperkt tot een bepaalde periode. Daarbij wordt de kreeft op een duurzame wijze gevangen. 

“Blote Billetjes in het groene zeegras” met pieterman en strandkrabbenjus

Chef Bas Cloo (medeoprichter van Dutch Cuisine) bereidde samen met John Spruit “Blote billetjes in het groene zeegras”: een gerecht met pulled pieterman en afgemaakt met strandkrabbenjus. Bas Cloo liet met dit heerlijke gerecht zien dat je producten zeker niet van ver hoeven te komen om iets spectaculairs neer te zetten.

De vis in dit gerecht is gevangen door “de Goede Vissers”: een groep vissers die alleen grotere volwassen vissen vangen met zo min mogelijk schade aan bodem en andere dieren.

Signatuur gerecht Soenil Bahadoer met gegrilde schol

Bij een spectaculair diner hoort een prachtig hoofdgerecht. Sterrenchef Soenil Bahadoer (Restaurant De Lindehof**) bereidde gegrilde schol, geserveerd met rouleaux en toffee van pompoen, aloe takhari en saus van appel en curry. De schol werd geleverd door Ecoseafood en Ekofish Group: beide leveranciers waar duurzame visserij en kwaliteitsvis hand in hand gaan! Daarbij zijn zij MSC-gecertificeerd. We zijn deze leveranciers erg dankbaar voor hun bijdrage aan ons World Oceans Dinner!