Keurmerken: welke zeggen iets over de duurzaamheid van vis?

Welke vis is duurzaam, welke minder en welke absoluut niet? Een lastige vraag. De VISwijzer biedt hulp bij het maken van een duurzame keuze in het ruime aanbod aan vis. De VISwijzer niet voorhanden? Dan kun je het beste kiezen voor een product met een keurmerk. Niet alle duurzame vis heeft een keurmerk. Maar bij vis met betrouwbaar keurmerk weet je wel zeker dat je goed zit! Veel Nederlandse supermarkten gaan gelukkig voornamelijk voor de betrouwbare keurmerken: MSC voor wildvangst en ASC of Global G.A.P. voor kweekvis. De betrouwbaarheid van deze keurmerken werd meerdere malen bevestigd door MilieuCentraal. Af en toe kom je ook een keurmerk tegen dat minder zegt over duurzaamheid. Dit kan voor verwarring zorgen. Daarom leggen wij het kort uit. 

Sommige keurmerken zijn wel betrouwbaar, maar zeggen vrij weinig over duurzaamheid. Bijvoorbeeld een keurmerk voor lokale of seizoensproducten. Dit kan bijdragen aan duurzaamheid, maar het biedt geen garantie. Een keurmerk als ‘dolphin friendly’ is onzin. Het staat op tonijnproducten uit visserijen waar dolfijnbijvangst helemaal niet speelt, zoals bij de visserij op skipjack tonijn. Ook kan een keurmerk minder betrouwbaar zijn. Eén zo’n keurmerk dat je weleens tegen kan komen is “Friend of the Sea”. Probleem bij dit keurmerk is niet zozeer de criteria die worden gebruikt. Het is de procedure om tot certificering te komen waar het aan schort. Deze procedure is niet transparant en gebaseerd op beperkte informatie. 

Voor kweekvis zijn er meerdere erkende keurmerken. De bekendste in Nederland zijn ASC en  Global G.A.P. Dan is er ook nog biologisch gekweekte vis. Biologische keurmerken zijn op andere criteria gebaseerd dan duurzaamheidskeurmerken als ASC of Global G.A.P, maar wordt evengoed aangeraden door Good Fish Foundation. Het biologische keurmerk vind je vaak bij gekweekte zalm. De zalm heeft dan meer ruimte, er wordt geen antibiotica gebruikt en de zalm wordt niet kunstmatig gekleurd. Erkende biologische keurmerken zijn vastgelegd door de Europese Commissie. Alleen het groene-blaadje label (EU) en keurmerken als Eko (NLD), Naturland (DE), Bio Suisse (CH), Soil Association (UK), Debio (NO) en Ecocert (FR) zijn erkend biologisch. Veel andere keurmerken gaan meer over kwaliteit. Uitgebreidere informatie hierover vind je in onze blog over biologische kweekzalm. 

Zeker weten dat je goed zit? Ga dan dus voor MSC (wildvangst) of ASC, Global G.A.P. of erkende biologische keurmerken (kweekvis). 

 

Onderstaande keurmerken worden allemaal aangeraden door Good Fish Foundation.

                      

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] en welke absoluut niet? Keurmerken kunnen uitkomst bieden bij het beantwoorden van deze vraag. Niet alle keurmerken zeggen iets over duurzaamheid. Sommige keurmerken zijn ronduit misleidend. Deze lijken namelijk wel iets te zeggen over […]

Reacties zijn gesloten.