Keurmerken: waarom is “dolphin safe” zo misleidend?

Welke vis is duurzaam, welke minder en welke absoluut niet? Keurmerken kunnen uitkomst bieden bij het beantwoorden van deze vraag. Niet alle keurmerken zeggen iets over duurzaamheid. Sommige keurmerken zijn ronduit misleidend. Deze lijken namelijk wel iets te zeggen over duurzaamheid, maar doen dit niet. Een goed voorbeeld hiervan zijn “Dolphin Safe” of “Dolphin Friendly” labels op tonijn. Wat er mis is met dit label, lees je hier.

Er zijn verschillende problemen met dergelijke keurmerken. Eén probleem is dat er vaak geen onafhankelijke waarnemer betrokken is bij de standaard. Het zijn vaak de bedrijven zelf die “garanderen” dat zij vissen op een dolfijnvriendelijke manier. Aangezien zij zelf belang hebben bij deze beoordeling, is dit niet erg betrouwbaar. Controle door een onafhankelijke partij is essentieel voor een betrouwbaar keurmerk. 

Een ander probleem is dat het keurmerk specifiek over één ding gaat: dolfijnvangst. Dit wekt de illusie dat dit het enige potentiële probleem is bij tonijnvangst. Dolfijnvriendelijke tonijn is alleen niet hetzelfde als duurzame tonijn. Een veelvoorkomend probleem bij tonijnvangst is namelijk niet alleen de bijvangst van dolfijnen, maar ook van haaien en schildpadden. Vaak staat het keurmerk zelfs op tonijn waarbij bijvangst van dolfijnen niet eens speelt, zoals in de visserij op de skipjack tonijn. 

“Dolphin safe” logos bieden dus geen garantie voor duurzame tonijn. Wat dan wel? De VISwijzer helpt bij het maken van een verantwoorde keuze. Good Fish Foundation raadt af om blauwvintonijn te eten. Andere soorten zoals albacore (witte), skipjack en geelvintonijn kunnen wel met een gerust hart worden gegeten, mits je let op de herkomst en vangstmethode. Voor deze soorten zijn er ook MSC-gecertificeerde alternatieven beschikbaar. 

 

Ons volledige advies over keurmerken vind je hier.