Plastic: ghost nets & de bedreiging voor mariene leven

Vandaag de dag is een leven zonder plastic nauwelijks meer denkbaar. Jaarlijks wordt er meer dan 300 miljoen ton nieuw plastic geproduceerd. Dat is het gewicht van 50 miljoen volwassen olifanten aan plastic elk jaar! Ongeveer 5 miljoen ton daarvan eimdigt in onze oceanen. Welke gevolgen heeft dit nou precies? 

Minstens 1.400 diersoorten hebben last van het plastic in oceanen. Van de kleinste organismen als bacteriën tot aan walvissen. Eén van de voornaamste gevolgen is verstikking bij dieren die in deze met plastic vervuilde oceaan leven. Dieren zien plastic vaak aan voor voedsel. Zo worden plastic zakken door schildpadden vaak aangezien voor kwallen. Dit kan resulteren in een verstopping van het darmkanaal of acute verstikking. Vaak met een trage en pijnlijke dood tot gevolg. Jaarlijks sterven hierdoor honderdduizenden zeezoogdieren en ontelbaar veel vissen.

Ghost nets en invloed op dieren

Een groot probleem met plastic in oceanen is dat dieren verstrikt raken in het afval. Dit gebeurt voornamelijk in de zogenaamde ‘ghost nets’: oude visnetten waarvan jaarlijks 650.000 ton in de oceaan terecht komt. Ter illustratie: zo’n 46 procent van de Great Pacific Garbage Patch (drie keer zo groot als Frankrijk) bestaat uit ’ghost nets’. 

Rondzwervende netten kunnen catastrofale gevolgen hebben voor het mariene leven. Zeezoogdieren, zoals dolfijnen en zeehonden, verdrinken doordat ze vast blijven zitten in de netten. Ze kunnen hierdoor het wateroppervlak niet op tijd bereiken om te ademen. Naast zeezoogdieren zullen ook vissen, die gewoon in staat zijn onderwater adem te halen, sterven door deze rondzwervende netten.  

Plastic heeft ook effect op de interne processen van de dieren die plastic tot zich nemen. Schadelijke stoffen als PCBs hechten zich namelijk aan het plastic, die op hun beurt de kans op reproductie verkleint, de kans op ziektes en infecties vergroot en de hormoonhuishouding verstoort. Daarbovenop kom nog dat de aanwezigheid van plastic in het maagdarmkanaal zorgt voor een verminderde opname van ander voedsel, wat zorgt voor een verminderde groeisnelheid. 

Onze oceanen zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen voor het mariene leven, maar ook voor ons! Het is daarom belangrijk dat we proberen verdere vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen.