Amerikaanse Rivierkreeft: Meer dan 12.000 waarnemingen sinds 2010

De Amerikaanse rivierkreeft wordt steeds vaker gespot. De opruk van deze invasieve soort is problematisch, want de rivierkreeft richt veel schade aan. Sinds 2010 wordt het aantal waarneming per gemeente geteld. Per waarneming ging het om gemiddeld zes kreeften. Alle cijfers vind je op waarneming.nl. In totaal werden er sinds 2010 meer dan 12.000 rivierkreeften geteld.  Waar werd deze exoot het meest gezien? En hoe gaan we om met deze aantallen? 

Local Focus en waarneming.nl brachten het aantal waarnemingen per gemeente in kaart. Deze interactieve kaart laat zien dat de Amerikaanse rivierkreeft met name in de Randstad veel wordt gezien. De meeste waarnemingen waren in de gemeente Gooise Meren: 287 waarnemingen sinds 2010. Buiten de Randstad zijn in veel steden in Noord-Brabant ook relatief vaak Amerikaanse rivierkreeften gespot.

De kaart laat cijfers zijn van alle vijf invasieve soorten die in Nederland voorkomen: de rode, gestreepte, geknobbelde en gevlekte Amerikaanse rivierkreeft en de Californische rivierkreeft. De Amerikaanse rivierkreeft kwam oorspronkelijk niet voor in Nederland. Het is een exoot en zijn aanwezigheid in Nederlandse wateren veroorzaakt dan ook allerlei problemen: oevers en dijken worden beschadigd en daardoor instabiel, waterplanten verdwijnen en de waterkwaliteit gaat snel achteruit.

In Nederland is er nu kleinschalige visserij op rivierkreeft en de levende rivierkreeft is bij uitstek een product dat de horeca als regionale lekkernij kan aanbieden. Maar de meningen zijn er over verdeeld of het wegvangen en opeten van de exoot de beste oplossing is. Het blijft voor beroepsvissers moeilijk om een vergunning te krijgen. Waterbeheerders willen de kreeften namelijk liever helemaal weg hebben. Dit strookt niet met het belang van de visser om de populatie van de rivierkreeft in staat te houden.

Good Fish Foundation onderzoekt samen met NetVISwerk (belangenorganisatie van binnenvisserij) en Wageningen Universiteit wat het consumentenadvies van onze VISwijzer moet zijn. Heeft het wegvissen een invloed op de stand van de populatie? En is dit dan de meest duurzame oplossing? Het onderzoek zal het moeten uitwijzen.

Meer weten?

NPO Radio 1 maakte in augustus 2019 een item over onze veldproeven. Je luistert het hier terug.

Het volledige artikel over de verspreiding vind je via onze rivierkreeften website.

Hart van Nederland bezocht Matthijs Makop (Naturon), Fabrice Ottburg (WENR) en Irene Kranendonk (GFF) tijdens een veldproef. Dat fragment vind je hier terug.